• Апартамент за гости

    Отдъхнете в апартамент в Къщата с маковете и се докоснете до магията на Родопи планина

  • Стая за гости

    Събудете се с гледка към необятните тучни ливади и вековната смърчова гора

  • Къщата

    "Къщата с маковете" предлага на своите гости уют, спокойствие и гостоприемство сред уникалната природна красота на Родопите

Полезнa информация

Какво можем да правим в района?

“ Ние, БЪЛГАРИТЕ , за да видим светаи чудесата му, няма нужда даходим така далеко, защото нашата БЪЛГАРИЯ е един непознати чуден свят.“ ИВАН ВАЗОВ

Село Проглед се намира в район на България, където със сигурност има какво ново да видите и да преживеете незабравими мигове, дори и да останете за по-дълго.

Селото е възникнало около 1892 г., след като било решено границата с Турция да минава през превала Рожен. Една част от жителите на с. Момчиловци и с. Соколовци предпочели да живеят в българската част на Родопите и така било сложено началото на Проглед.

Гледките, които се разкриват наоколо са незабравими – кулата на връх „Снежанка”, Пампорово, връх „Голям Перелик”, връх „Мургавец”, а на изток може да видите националната астрономическа обсерватория „Рожен”, която е най-голямата в югоизточна Европа.

Около селото, скрити в боровите гори има няколко параклиса, до които разходката е много приятна – „Св. Пантелеймон”, „Св. Марина”, „Св. Илия”, „Св. Троица”, „Св. Кирик и Юлита”.

Ливадите са застлани с билки, в гората има горски ягоди, боровинки, гъби. Жителите на село Проглед са изключително сърдечни хора, които няма да ви откажат помощ /ако сте закъсали зимата, например/ или съвет – кои билки за какво помагат и как се приготвя отвара от тях, как да си направите газирана напитка от мащерка или бъз.

Има традиция всяка година, през първата събота на месец юли да се организира събор на селото. Провежда се на стадиона, който се намира на около 20 мин. нагоре по склона след селото. Местните хора са се погрижили за удобството и комфорта на присъстващите, като са направили дървени маси и пейки под високите борове около голямата ливада. Не липсва и сцена, разбира се.

На 4 км от село Проглед отстои ски-курортът Пампорово. Курортът Пампорово е пригоден предимно за ски-спортовете. Ски сезонът започва през месец декември и продължава почти до края на април. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5.5°С. За повече информация посетете: www.winter.pamporovoresort.com

Връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът е в хижа “Студенец”.

Другата ски дестинация е обновената ски туристическа база на гр. Чепеларе „Мечи чал”. Тя се намира на 6 км от Kъщата с маковете. Една от основните писти в центъра е за напреднали – “червена” с дължина 3250 м. Тя е оборудвана с най-модерната в България система за изкуствен сняг. 47-те оръдия могат да покрият пистата за 100 часа при температура от -3 градуса. На разположение на скиорите е и “зелена” писта за средно напреднали с дължина близо 6 км., както и няколко по-къси писти с различна трудност. За скиорите и сноубордистите е предвидена и “червена трудна” писта с дълбок сняг и дължина 1,2 км. За първи път у нас всички писти са оборудвани с безплатен безжичен интернет. Така любителите на планината, ските и борда ще могат да сърфират в мрежата от своя лаптоп или мобилен телефон в паузите между спусканията или в близките до пистите заведения. За повече информация посетете : www.chepelarecenter.com

Малко хора в района знаят, че в района на Смолян има еко пътека с уникални природни красоти, наречени Каньон на водопадите. Той се намира в началото на резервата Сосковчето и приблизително е дълъг около 10 километра. Началото на екопътеката започва от местността Арнаутското след квартала Средок – на 5 км. по пътя Смолян – Мугла. До там по-мързеливите могат да стигнат с кола, но после – нагоре по стръмнината – пеша по каньона. Магията на екопътеката обаче е във водопадите. Под които, в бистрите им вирчета, всеки може да се изкъпе, но… без да се задържа дълго. Защото водата, която ги изпълва и се плиска по скалите, е твърде студена, та чак резлива.

Село Гела се намира в подножието на най-великите върхове в Родопите – вр. Голям Перелик, вр. Орфей и вр. Турлата, на 18 километра от Пампорово. Закътано в сърцето на планината, това малко селце с население 98 жители е събрало в себе си вековна история и красиви легенди. В село Гела всяка година през лятото се провежда Националното надсвирване с гайди.

Ако идвате от чужбина…

Най-близкото международно летище е летище Пловдив на разстояние 80 км и летище София – на 230 км. Общественият транспорт в региона е добре развит. Можете да използвате автобусен транспорт от Централна Автогара София или Автогара Родопи Пловдив или да наемете рент-а-кар. Цената на рент-а-кар в зависимост от избраният от вас автомобил е между 20-40 евро на ден.